Sabtu, 8 November 2014

MAT : Menyusur arus

Bismillahirrahmaanirrahim..Buat yang kesekian kalinya, Mesyuarat Agung Tahunan BKPSM berlangsung lagi. 

Meskipun dirancang ala kadar atas beberapa sebab, MAT yang kami nanti-nantikan sekian lama akhirnya tamat juga, tepat pada pukul 3.30 petang kelmarin.

Syukur kepada Allah, walaupun berdepan pelbagai halangan dan kesukaran, kami kini bisa menarik nafas lega setelah sah bergelar mantan. 

Setelah barisan AJKT sesi 2013/2014 dibubarkan, kami meninggalkan kerusi AJKT dan berdiri di barisan paling belakang. Saya dihampiri seorang sahabat yang bertanya, "Nurus, kenapa ndak bertanding jawatan TYDP III?" 

Saya senyum sahaja, lantas mengulangi gurauan sama yang sudah saya sediakan dari awal.

"Berilah peluang kepada orang lain pula. Kau ndak bosan kah tengok muka aku?"

Sang sahabat menokok, "alah, dulu tu Timbalan Setiausaha. TYDP III lah bah pula!" 

"Dah namanya Timbalan Setiausaha, tulis surat sajalah yang aku tahu. Kau suruh aku jadi TYDP III?! Ndak ngam lah!"

Sang sahabat terdiam.

Saya ikut diam, menyimpan kemas-kemas alasan sebenar lagi logik jauh di sudut hati. Biarlah saya dan anda semua sahaja yang tahu.

Ibarat menyusur arus, kita perlu tahu bila masa untuk bergerak ke kanan, bila masa mahu bergerak ke kiri. Apabila perlu mengelak batu, kita cuba untuk mengelak. Bila perlu melangkah besar, kita mesti melangkah juga.

Begitu kiranya alasan saya, saya mahu menyusur arus. Cukuplah selama dua sesi ini saya duduk bersama barisan pimpinan. Kali ini saya mahu bergerak melalui arah yang lain, bukan lagi membantu persatuan dengan mengelek fail, menaip kertas kerja dan menulis minit mesyuarat, kerana selama dua sesi ini saya terjerat dengan protokol kerja dan kekangan idea yang pegun, yang kurang menyumbang  dalam usaha transformasi yang kami canang-canang. Itulah masalah saya!

Untuk menggerakkan BKPSM, tidak bergantung pada usaha AJKT semata-mata. AJK kecil juga punya peranan besar yang lebih efektif dalam usaha menjayakan agenda transfromasi kita!

Kemudian, keputusan pilihanraya diumumkan. Kami bertepuk sorak dari barisan belakang, bila nama-nama yang kami kempenkan siang dan malam diumum sebagai penyandang jawatan sekian, dan sekian. Alhamdulillah, saya melihat satu kelompok generasi baru yang lebih kompetitif dan lebih bersemangat. Ketika mereka duduk di kerusi AJKT yang kami tinggalkan, saya seolah dapat melihat aura baru yang bakal mentransformasi BKSPM menjadi sebuah persatuan kebajikan yang lebih cemerlang.

Sebak, apabila saya dakap tubuh mantan TYDP III juga ketua WISA yang juga dua sesi berada dalam barisan AJKT. Kak Atul yang bakal pulang ke tanah air lagi beberapa hari itu teresak-esak di bahu saya. Saya menepuk-nepuk bahunya tanda faham. Hanya kami yang mengerti perasaan sayu yang hadir setelah dua sesi bekerja bersama-sama. Saya lantas teringat ketika Tuan YDP memberikan ucapan penutup, saya dan Kak Atul saling menggenggam tangan, apatah lagi ketika mengesan nada sebak dan hiba dalam ucapan penutup yang penuh makna. 'Sampai di sini sahaja kak, sampai di sini sahaja.'

Setelah barisan pimpinan dibubarkan, masing-masing mengangkat bahu, "fuh, ringan!" "Bebas, macam burung terbang di awan!" kata mantan Bendahari yang juga bakal pulang ke tanah air.

Ahh.. saya jadi sayu membaca mesej-mesej di grup whatsapp Majlis Tertinggi. 
Dan saya pasti bakal merindui kesibukan selama dua sesi ini. 

Apapun, segalanya demi menyusur arus. 
BKPSM tetap di hati saya, 

Timbalan Setiausaha dan Timbalan Ketua
Biro Sukan dan Kebudayaan.
Kini mantan.


Khusyuk mendengar permasalahan ahli.
Apapun, mengadu dulu pada AJKT ya!
Haip, apa tu?!


Barisan Ahli Jawatankuasa Tertinggi BKPSM, girl's power!
Ahli Jawatankuasa Tertinggi
Badan Kebajikan Penuntut Sabah Mesir
Sesi 2013/2014

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Syukran jazilan atas ulasan anda. Ada masa ziarahlah BQ lagi.. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...