Rabu, 5 Disember 2012

Lagi monolog seorang saya!

Bismillahirrahmaanirrahim...

   Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah atas kesempatan yang Allah berikan. Kesempatan untuk terus hidup sebagai hamba-Nya, kesempatan untuk terus mencicip nikmat-Nya yang tidak terhitung banyaknya. Alhamdulillah kerana saya masih berupaya untuk terus menyinggah laman BintulQaryah yang kekadang terabai ini.

   Menjelang imtihan semester pertama hujung bulan ini, entah kenapa saya rasa seperti saya sangat tidak cukup masa! Bukan mengeluh atau merungut, tapi inilah yang saya sedar tentang hakikat seorang pejuang, yang mana amanah dan tanggungjawab yang perlu dilaksanakan itu lebih banyak, banyak dari masa yang ada!

   Laman BQ sudah pun berusia 2 tahun November lalu, seusia keberadaan saya di bumi Mesir ini. Laman ini salah satu teman akrab saya, yang kekadang saya anggap seperti pendengar setia. Apabila terdetik mahu berkata atau menyampaikan sesuatu, tetapi tiada medan sesuai untuk saya berbuat sedemikian, maka laman BQ akan jadi kanvas contengan saya. Kasihan BQ, dijenguk cuma bila perlu. Kadang sebulan dibiar berdebu dan bersawang tanpa sebarang entri bermaklumat dan bermanfaat,

   Mungkin ini entri terakhir sebelum imtihan bermula (mungkin!). InsyaAllah kalau saya masih mampu mengatur nafas yang sudah mula tercungap, akan ada lagi entri seterusnya. Kalau tiada izin dari-Nya, mungkin saja usai imtihan baru BQ akan punya entri baru. Sepertinya saya beralasan, kan? Kalau bukan musim imtihan pun, tetap juga BQ dijenguk sekali-sekala. Bukan apa, meng'aula'kan yang utama dahulu...

   Tiba-tiba terdetik di hati untuk berkongsi tentang ini;


    Kini sudah ada 'amanah' terbeban di bahu. Mungkin yang memandang merasa bahawa 'amanah' ini bukan apa-apa. Tapi bagi saya yang bukan siapa-siapa ini, 'amanah' ini satu tugas dan tanggungjawab berat yang perlu dilaksanakan dengan sebaiknya. Amanah ini tentunya akan jadi hujah bila berhadapan dengan DIA, khaliq yang mencipta saya (dan anda), khaliq yang menggerakkan hati dan jemari mereka untuk memilih saya memikul amanah ini.

"كلكم راع وكلكم مسؤول عن رعيته"
    "Setiap dari kamu adalah pemimpin, dan setiap dari kamu bertanggungjawab pada apa yang kamu pimpin."

    Berada di 'atas' akan mengubah banyak perkara, terutamanya pada apa dan pada siapa keutamaan perlu diberikan. Masa kini terbahagi pada banyak perkara, bukan pada kuliah, kelas tutorial, makan dan tidur semata-mata. Banyak perkara perlu di'organize' semula, terutamanya untuk membiasakan diri dengan tanggungjawab besar yang sebelum ini tidak ada. 

    InsyaAllah, amanah ini saya cuba anggap sebagai satu cabaran hebat untuk saya terus mencari dan memperbaiki diri. Semoga sahaja amanah ini bisa jadi medan untuk kami semua terus bermuhasabah dan terus mengingati dan mendekati Allah. Doakan yang baik-baik, yaa... :-)

    Ada 'sesuatu' yang saya rasa saya MESTI lakukan. Perlunya 'sesuatu' itu untuk jadi suis pemancar, menggerakkan hati-hati yang lain, yang sedang tidur dan alpa. Pendek kata, 'sesuatu' itu perlu untuk kelangsungan dakwah Islamiah, kemaslahatan ummah dan kegemilangan ISLAM yang saya (dan anda) cintai ini. 

    Selamat menjalankan tugas dan amanah buat barisan Majlis Tertinggi dan Ahli Jawatankuasa Tertinggi, Badan Kebajikan Penuntut Sabah Mesir (BKPSM). Semoga kasih sayang dan hidayah Allah bersama kita, sentiasa... P/S: Serius tidak tahu, nak letak tajuk apa entri ini? Akhirnya, "Lagi monolog seorang saya!" Kalau tak sesuai, menjengkelkan or whatsoever, bagitahu ya. InsyaAllah saya tukar. :-)

1 ulasan:

  1. Semoga dipimpin Allah.
    Betulkan niat kita, Allah tunjukkan jalanNya.
    siiru 'ala barakatillah...

    BalasPadam

Syukran jazilan atas ulasan anda. Ada masa ziarahlah BQ lagi.. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...