Isnin, 4 Jun 2012

~Jeda I~

Alhamdulillah abadan..

    Tawakkal hanya pada DIA yang berkuasa mengatur dan menentukan hatta gugurnya sehelai daun kering. Seolah separuh beban yang mengimpit dada ini teralih setelah 4 kertas selamat ditempuhi. Semoga usaha-usaha itu terbayar dengan sesuatu yang bernama kejayaan, dan semoga 4 kertas yang masih berbaki ini dapat saya, dan kami semua tempuhi sebaiknya.

    Sekian lama saya merasa 'bahagia' dengan kondisi tubuh badan yang sihat walafiat, sehari sebelum bermulanya imtihan Allah uji saya dengan demam dan rasa sangat tidak selesa. Alhamdulillah, kifarah atas dosa-dosa saya. Sememangnya agak sukar untuk saya memurajaah dalam keadaan kurang sihat, namun siapakah saya untuk mengeluh dan berburuk sangka atas setiap perkara yang Allah timpakan? Saya yakin Allah ada dan memerhatikan tiap usaha dan kerja keras saya, meskipun saya pernah merasa sungguh tidak mampu walaupun untuk duduk tegak dan membuka mata. Alhamdulillah, hari ini demam itu sudah kebah dan saya sudah boleh memurajaah sambil duduk tegak dengan mata terbuka seluasnya. =)

    Sepetang tadi saya cuma duduk di hadapan komputer, menatap satu wajah yang saya amat rindui. Satu wajah yang kini cuma bisa saya tatap melalui foto-foto dan skrin komputer semata. Seterusnya dan selamanya akan begitu. Apatah lagi baru-baru ini saya dihubungi oleh seseorang yang mengatakan bahawa dia rindu pada pemilik wajah itu. Saya sekadar membalas mesej sambil tersenyum dalam sendu, mengatakan bahawa saya juga rindu, lebih rindu! Lebih-lebih lagi mengenangkan bahawa pulang ke desa nanti, tiada lagi kelibat dia di dalam bilik, di dapur, tiada lagi yang akan tidur di sofa di ruang tamu, tiada lagi bayang dia, arwah Adik yang telah pergi dahulu.

    Cepatlah imtihan habis, saya semakin tidak sabar mahu pulang!

Arwah (bertopi) bersama sahabat-sahabatnya

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Syukran jazilan atas ulasan anda. Ada masa ziarahlah BQ lagi.. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...