Selasa, 23 Oktober 2012

Ahlaan...!

Bismillahirrahmaanirrahiim...

    Ini entri pertama saya selepas hampir sebulan tiba di Kota Kaherah.

    Selesai sudah segala urusan pendaftaran kuliah, yuran, terjemahan keputusan Tahun 1 dan pengesahan pengajian. Alhamdulillah, kini sudah boleh tarik nafas lega, dan kini saya bergelar mahasiswi Tahun 2!

    'Ahlaan...!' itu sebenarnya satu simbol kepada semangat baru saya. InsyaAllah semangat yang akan menemani perjalanan saya sepanjang tahun pengajian ini. Meng'ahlaan...!'kan semangat yang hari itu pudar sedikit bila menyedari pagi-pagi kami ke kuliah kini tinggal bertiga. Sedih, sungguh sedih. Tapi bila menyedari lagi bahawa bagi setiap insan itu Allah telah aturkan jalan dan rezeki yang berbeza-beza, saya pujuk hati saya dan cuba memujuk hati-hati mereka dengan kalam Dia,

"Fa inna ma'al 'usri yusraa, Inna ma'al 'usri yusraa."

Moga saya kuat, dan semoga mereka lebih kuat.
***

    Tempoh hari sempat menyertai satu bengkel penulisan bersama penulis Azzah AR dan novelis sejarah Islam Pak Abdul Latip Talip yang datang ke Mesir bagi mencari bahan sejarah berkenaan pengasas gerakan Ikhwanul Muslimin, As-Syahid Imam Hassan Al-Banna untuk dimuatkan dalam novel terbaru Pak Latip yang dijangka terbit Disember nanti. Alhamdulillah, dapat ilmu dan maklumat baru. InsyaAllah akan cuba dipraktikkan juga... :-)

~Saya Adalah Penulis Yang Disayang Tuhan~

Bersama Cik Puan Azzah (berselendang merah)

Novel Shamsiah Fakeh, tulisan Cik Puan Azzah

Bersama Pak Abdul Latip Talib, novelis sejarah Islam

Novel Salahuddin Ayubi, tulisan Pak Latip.
Sempat lagi minta tandatangan, :-)

     Beberapa hari selepas itu, berpeluang pula menemani Cik Puan Azzah ke Kota Iskandariyah. Cik Puan Azzah dalam proses menyiapkan buku Travelog Menjejak Hassan Al-Banna. Kata Cik Puan Azzah, InsyaAllah akan siap Disember nanti, bersama dengan novel Hassan Al-Banna tulisan Pak Latip. Tak sabar pula nak beli!


~From Knowledge To Wisdom~
Di Bibliotheca Alexandrina

Istana Sultan Farouk, Montazah, Iskandariyah.
Saya, Cik Puan Azzah dan Kak Kartika.

    InsyaAllah, ada cita-cita mahu jadi penulis yang disayang Tuhan. Mungkin tidaklah sehebat Cik Puan Azzah dan Pak Latip, dan mungkin juga sekadar menarikan pena di laman BintulQaryah ini. Namun, siapa yang tahu rezeki hari esok? Andai ini jalan yang Allah sediakan untuk saya turut berjuang di jalan dakwah, saya harap anda semua turut doakan saya, yaa...

Wassalam...
Mahu jadi penulis yang disayang Tuhan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Syukran jazilan atas ulasan anda. Ada masa ziarahlah BQ lagi.. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...