Ahad, 17 April 2011

KONSTANTINOPLE DAN SULTAN MUHAMMAD AL-FATEH : SATU KEBANGGAAN..

     Lama jemari ini tidak mengetuk papan kekunci, menjelmakan kalimah, frasa, faqrah dan nukilan.. Ke'sibuk'an diri memaksaku untuk menjenguk laman ini kekadang cuma.Saban hari berkejar, menyempati diri mengisi ruang waktu yang kian sempit dan terbatas demi menghimpun kembali segala semangat dan tenaga, semua kerajinan dan usaha yang layu sedikit dek kebiasaan yang kembali menjadi asing.. Hampir sebulan ketinggalan dalam pelajaran, hampir juga terlepas satu sesi imtihan penentu mustawa, menyebabkan ada satu rasa kecewa berdetik melihatkan sahabat-sahabat sekelas ketika semester pertama dahulu telahpun melangkah ke mustawa 7 dan 8 sedang aku masih di mustawa 6.. Ada rasa sedih namun aku terkenang kata-kata seorang ukhti, "semuanya ada hikmah". Lantas setiap pagi sambil melangkah menuju ke kampus, kesedihan itu kuganti dengan secebis senyum.. "Yaa..aku datang mahu belajar...." :-)

*****

    "Pembukaan Konstantinople.."
  
    Bab pertama (Ad-Darsul Awwal) dalam teks pembelajaran mustawa 6 pelajar Kuliah Tamhidiah (Markas Bahasa Arab) Universiti Al Azhar as Syarif, Kaherah. Minggu pertama pembelajaran menyebabkan semangatku membara. Topik berkenaan sejarah Islam antara yang sering menarik perhatianku. Meskipun metode pembelajaran semester ini agak berubah, namun pengkhususan dalam 4 bidang utama (Kitabah, Qira'ah, Istima' dan Muhadasah) masih menjadi keutamaan. Untuk minggu ini, tajuk Pembukaan Konstantinople menjadi tumpuan pelajar-pelajar mustawa 6. Seakan semangat juang Sultan Muhammad Al-Fateh meresap dalam diri....
    
    Lantas tergerak jemari ini untuk mencari maklumat lebih tentang Kota Konstantinople dan penawannya, Sultan Muhammad Al-Fateh yang agung... (^_^)

KOTA KONSTANTINOPLE

 
    

    Kota ini berbentuk tiga segi. Dua bahagian kota menghadap laut iaitu Selat Bhosporus dan Laut Marmara. Bahagian daratan dilingkungi oleh sebuah benteng yang sangat kukuh:
 

a. Bahagian luar kota dilingkungi oleh sebuah parit besar. Dalamnya 10 meter dan lebarnya 60 meter
 
b. Ada dua tembok iaitu tembok luar dan tembok dalam. Tembok luar sahaja setinggi 25 kaki dan setebal 10 meter
 
c. Tembok dalam pula setinggi 40 kaki tinggi dan 15 meter tebal
 
d. Terdapat menara kawalan sepanjang tembok dalam dengan ketinggian 60 meter!
 
e. Terdapat 400 batalion tentera terlatih mengawal tembok ini sepanjang masa
    

    Dengan kedudukan pertahanan seperti itu, hampir mustahil untuk tembok ini dicerobohi.
   

    Di bahagian laut pula, terdapat rintangan rantai besi yang kuat diletakkan di Selat Bosporus yang digunakan untuk menghalang kapal-kapal melepasinya.
   
    Konstantinapole telah menjadi ibu kota Empayar Byzantin untuk berkurun-kurun dan dikenali sebagai kota yang paling makmur dan terkaya di Eropah. Ia terletak di pertemuan antara Asia dan Eropah dan Laut Mediterannean dan Laut Hitam. Justeru, ia sangat strategik baik dari segi perdagangan mahupun geo politik.
   
    Sejak Rasulullah s.a.w mengungkapkan bahawa nanti kota penting ini akhirnya akan jatuh di tangan seorang pemerintah yang terbaik, memimpin tentera yang terbaik sepanjang zaman, telah banyak percubaan dibuat untuk menawan kota ini, namun tidak berjaya. Sahabat seperti Abu Ayub al Ansari juga telah berusaha dan mereka telah mengepung kota ini selama tujuh tahun, tetapi masih gagal.
    
    Hanya 800 tahun selepas sabda Nabi yang Mulia itu, sabda yang menakjubkan ini menjadi kenyataan. Sultan Muhammad bin Murad yang kemudian lebih masyhur dengan gelaran Sultan Muhammad Al Fateh telah memulakan pengepungan ke atas Konstantinople pada hari Khamis, 5 April 1453 dan berjaya membuka kota ini pada 29 Mei 1453.
 

SULTAN MUHAMMAD AL-FATEH
    

    Sejak berumur sembilan tahun, Sultan Muhammad telah mengalami pendidikan disiplin yang ketat. Rasa bebas dan nakal sebagai anak raja yang masih kecil mula berakhir apabila bapa baginda memberikan kebebasan kepada guru-guru beliau untuk membentuk dan mendidik Muhammad.
    

    Rotan turut digunakan oleh gurunya untuk mendisiplinkan anak ini. Dalam satu kejadian, Muhammad telah sengaja dirotan dengan teruknya tanpa sebarang kesalahan yang dilakukan oleh beliau.
   
    Tujuan guru beliau berbuat demikian ialah untuk membentuk perasaan belas kasihan dan sikap adil dan saksama dalam jiwa bakal Sultan ini. Supaya nanti baginda dapat mengambil keputusan berpaksikan keadilan dan memahami perasaan orang-orang yang tidak diperlakukan dengan adil!
   
    Sultan Muhammad dibimbing untuk menghafal al-Qur'an. Dilatih untuk sembahyang malam. Dibentuk menjadi wara' dan zuhud. Diasuh mencintai ilmu dan ulama'. Mempunyai budi pekerti yang baik dan perasaan yang halus. Keunggulan pendidikan keruhanian Sultan Muhammad ternyata apabila baginda akan dilantik menggantikan bapanya secara rasmi sebagai pemerintah Kesultanan Uthmaniah, beliau menangis teresak-esak.
    
    Guru bagindalah yang telah mengarahkan beliau menerima tanggungjawab itu atas hujah bahawa seorang berkaliber seperti baginda wajib memikul amanah ummah dan itu jihad dan ibadah yang lebih besar.
   
    Pendidikan Sultan Muhammad di istana baginda hampir komprehensif. Sebagai bakal raja dalam persekitaran Eropah dan pusat perdagangan dan diplomatik, baginda dapat berbahasa lebih dari lima bahasa. Sudah tentu baginda fasih dalam bahasa Arab.
    
    Baginda juga diajar matapelajaran sejarah, geografi dan astronomi. Pakar ketenteraan juga diundang untuk memberikan pendedahan ketenteraan kepada beliau.
 

SEGALANYA BERMULA : PENAKLUKAN KOSTANTINOPLE
    

    Lama sebelum program pembebasan Konstantinapole dimulakan, Muhammad al-Fateh telah berbincang dengan pakar sejarah dan ketenteraan mengenai sebab-sebab kegagalan ekpedisi penawanan Konstantinapole sebelum ini.
 

    Apa rahsia kekuatan pertahanan kota itu dianalisis. Bagaimanakah caranya untuk mengatasi halangan-halangan itu juga dibincangkan.

    Dari perbincangan itu, antara lain mereka mengenal pasti hal berikut;
 

a. Dinding tembok itu terlalu tebal dan pada waktu itu belum ada teknologi yang boleh meruntuhkannya. Sultan Muhammad telah mengarahkan dicari satu teknologi yang boleh meruntuhkan tembok itu.
 
Tentera baginda akhirnya berjaya mencipta meriam yang paling canggih dengan bantuan seorang pakar senjata bangsa Hungary yang telah diculik dari kurungan dalam penjara Konstantinapole dengan mengorek lubang bawah tanah yang dalam dan panjang!.


Meriam Dardanelles, dibuat daripada gangsa yang dicipta oleh pakar meriam berbangsa Hungary bernama Orban, digunakan oleh tentera Muslim pimpinan Sultan al-Fateh untuk merobek dinding Kota Konstantinople. Kini, meriam ini berada dalam simpanan Royal Armouries Museum.


Berat setiap meriam ciptaan baru ini ialah 700 pauns! Ia perlu ditarik oleh 100 ekor kuda dan seratus orang tentera. Bila diletupkan, bunyinya boleh didengar sejauh 13 batu! Setiap tembakannya akan menyebabkan tembok yang kuat berlubang seluas enam kaki. Nah! Benteng besar itu sekarang telah menemui ruasnya.
 
b. Rantai besi yang kuat yang dirintangi menghalang laluan kapal. Ia menghalang bantuan dan pergerakan melalui laut.
 
Sultan Muhammad telah mencipta satu plan luar biasa mengatasi halangan ini. Ia adalah antara rekod sejarah yang menakjubkan dari segi kreativiti dan kekuatan keinginan seorang pemimpin. Baginda mengarahkan pembinaan kapal di daratan. Dibuat pada sebelah malam supaya tidak disedari oleh musuh.
 
Mesti disiapkan dalam masa yang singkat. Kapal ini diluncurkan dari daratan sejauh 5km ke lautan dengan meletakkannya tergelunsur di atas batang-batang kayu yang telah diatur dan telah diminyakkan untuk melicinkan perjalanan kapal-kapal itu.
 
Pada masa yang telah ditetapkan, kapal-kapal ini dilancarkan dari daratan dan muncul di depan Kota Konstantinapole sebelah lautan dengan melepasi rantai besi yang telah terpasang! Ia memeranjatkan tentera musuh. 400 kapal musuh terbakar dan serangan dari lautan berjalan serentak dengan pengepungan sebelah daratan.
 
c. Lazimnya bila tentera sampai di pantai menghadap Kota ini, mereka terdedah kepada serangan musuh kerana kawasan yang terbuka dan jika sekiranya satu benteng pertahanan mengelakkan serangan hendak dibina, ia memakan masa selama setahun.
    
    Sultan Muhammad telah mengarahkan benteng pertahanan menghadap tembok kota Konstantinapole itu dibina dalam masa tiga bulan dengan menggunakan segala teknik pembinaan semasa yang canggih.
    
    Benteng Rumeli Hissari dibina di tebing sebelah Eropah, lebih kurang 5 batu dari Kota Konstantinople di mana Selat Bosphorus adalah yang paling sempit. Ia dibina bertentangan dengan Benteng Anadolu Hisar di tebing sebelah Asia yang telah dibina oleh Sultan Bayazid Yildirim dahulu.

Benteng Rumeli Hisari. Dibina pada tahun 1451 dan 1452 oleh Sultan al-Fateh dan tenteranya. Tiga menara besar tersebut dinamakan sempena nama 3 orang panglima Sultan al-Fateh, Sadrazam Çandarlı Halil Pasha yang membina menara besar berhampiran pintu gerbang, Zağanos Pasha yang membina menara selatan, dan Sarıca Pasha yang membina menara utara.

    Ia memang berjaya disiapkan seperti direncanakan.
    

    Sasaran, visi dan misi yang jelas, yang disuntikkan ke dalam minda baginda ternyata berkesan. Dari kecil, Sultan Muhammad mengimpikan bagindalah pembebas itu!
    
    Baginda bergerak selari dengan impian ini. Akhirnya, ia adalah sebuah kenyataan.
    
    Dari sudut kepimpinan, bapa baginda seorang yang berpandangan jauh. Sejak umur 14 tahun, Muhammad telah diminta menguruskan empayar dengan alasan, bapa baginda ingin menumpukan kepada ibadah.
    
    Namun, dalam dua keadaan kritikal, bapa baginda pulang semula untuk memimpin Kerajaan Uthmaniah. Selepas ancaman kritikal itu diatasi, Muhammad diberikan peluang untuk menguruskan semula empayar yang sedang berkembang itu.
   
    Melalui pendedahan berbentuk bimbingan ini, Muhammad terlatih menjadi pemimpin yang berkualiti.
    
    Ditambah, sepanjang hayat baginda, guru-guru baginda yang menjadi rujukan keruhanian dan kebijaksanaan, sentiasa bersama baginda. Hatta, ketika pengepungan kota itu berlangsung, gurunya mengimamkan solat hajat semua tentera Sultan Muhammad.
    
    Melihat 150,000 tentera Islam berbaris rapi untuk bersolat di luar kota itu, cukup untuk menakutkan musuh yang sedang berkawal dalam kota!
    

    Pada hari pembukaan Kota Kontantinapole yang bersejarah itu, Sultan Muhammad bersujud syukur.
    

    Sepanjang kempen, baginda tidak putus-putus mengarahkan tenteranya bertakbir dan melaungkan slogan-slogan bersemangat, termasuk motivasi berasaskan hadis Nabi bahawa Konstantinapole akan dibebaskan oleh tentera yang terbaik dan merekalah tentera terbaik yang dijanjikan oleh Nabi itu.
   
    Pada kali pertama solat Jumaat hendak didirikan di dalam Kota Konstantinapole yang baru sahaja dibebaskan, timbul pertanyaan siapa yang layak menjadi imam solat Jumaat yang pertama itu.
   
    Baginda memerintahkan kesemua tenteranya termasuk dirinya berdiri dan diikuti pertanyaan: "Siapa di antara kita sejak baligh hingga sekarang pernah meninggalkan solat fardhu walau sekali sila duduk!".
    
    Tiada seorang pun yang duduk, kerana tidak seorang pun di antara mereka pernah meninggalkan solat fardhu.
    
    Pertanyaan seterusnya, "Siapa di antara kita yang sejak baligh hingga kini pernah meninggalkan solat sunat rawatib sila duduk!".
    
    Sebahagian daripada tenteranya duduk. Kemudian Baginda bertitah, "Siapa di antara kamu sejak baligh hingga ke saat ini pernah meninggalkan solat tahajjud walaupun satu malam, sila duduk!".
   
    Kali ini semuanya duduk, kecuali baginda sendiri sahaja yang tetap berdiri! Subhaanallah!
    
    Baginda tidak pernah meninggalkan solat fardhu, Solat Sunat Rawatib dan Solat Tahajud sejak baligh. Tepatlah janji Rasulullah s.a.w dan kota ini kemudian bertukar nama kepada Istanbul.

*****
    
    MasyaAllah...info dan input yang sangat berguna buat saya...
   
    Teks Pembukaan Konstantinople  " فتح القسطنطينية "  dalam silibus mustawa 6 nampaknya makin menarik dengan maklumat tambahan ini. Ditambah lagi dengan sesi istima' yang mana ustazah akan menayangkan video kartun berkenaan peristiwa bersejarah ini, aku makin bersemangat untuk meneroka kisah hidup penakluk agung yang sangat mulia akhlaknya ini...
    
    Sultan Muhammad Al Fateh, ada lagikah pemuda berjiwa kental dan bersemangat waja seperti baginda?? Di akhir zaman ini, agaknya akan ada lagikah??
   
    Jom sama-sama muhasabah diri.. (^_^)


Info dipetik dari sini

~BintulQaryah~

4 ulasan:

 1. Know this song (^_^)
  Perkongsian yg menarik..syukran.
  p/s: lau mau kartun tu ada ja ma kakak..inform ja kalau bmninat..heheh.BITAUFIQ WANNAJAH tuk kuliah dik! chayok2!

  BalasPadam
 2. salam, boleh saya nak mohon kongsi entri ni

  BalasPadam
 3. Waalaikumussalam.. sila2.. ana pun share dari orang lain..

  BalasPadam

Syukran jazilan atas ulasan anda. Ada masa ziarahlah BQ lagi.. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...