Ahad, 24 April 2011

KITA BERBEZA NAMUN KITA SAMA!!

    Usai subuh ini, selepas memanjakan jiwa dengan Al-Waqiah dan Ma'thurat, aku keluar ke balkoni syaqqah. Jam menunjukkan pukul 5.03 pagi. Dingin pagi yang menusuk ke tulang membuatkan timbul niatku untuk kembali menarik gebar. Namun memikirkan kembali bahana kehilangan rezeki, aku putuskan untuk bersantai seketika di balkoni syaqqah, bertemankan jaket biru tebalku dan secawan milo panas. Ku perhatikan imarah jiran yang masih sunyi. Bangunan kotak-kotak yang berwarna coklat, tinggi, rapat-rapat dan berdebu itu makin intim dengan pandangan mataku. Berbeza dengan rumah-rumah di Malaysia yang berwarna-warni dan pelbagai reka bentuk. Dingin suasana pagi dan 'rupa' rumah di sini dan di Malaysia mungkin berbeza, namun rumah tetap juga rumah... Berbeza tapi sama.. (^_^)

    Membicarakan tentang perbezaan, seringkali menimbulkan pertelingkahan. Kebiasaannya perbezaan akan mewujudkan perdebatan dan perselisihan. Perbezaan itu..ya..perbezaan itu. Setiap manusia dilahirkan berbeza hatta hingga cap jari pun Allah ciptakan dengan sebegitu istimewa, tiada banding rupa. Manusia ada yang cerah kulitnya, dan ada juga yang agak gelap seperti aku. (^_^). Ada yang tinggi, dan ada yang rendah, juga seperti aku. (^_^). Ada yang cerdik, dan ada juga yang kurang cerdik seperti aku.. (^_^).

    Teringat satu perbualan antara aku dan seorang teman. Gusti namanya, seorang gadis manis dari Indonesia. Kami berkenalan di dewan muhadharah Syariah tahun 1 di Kuliah Banat, sebelum memperoleh keputusan imtihan qabul. Menjejak ke Kuliah Tamhidi, kami makin erat meskipun berlainan kelas. Satu perbualan ketika bersama-sama menunggu giliran mendaftarkan cap  jari sebagai bukti kehadiran harian.

Gusti : Sakinah, aku itu mau nanya ke kamu? Apa boleh?

Aku angguk.

Gusti : Sakinah kan orang Malaysia, tapi kenapa sepertinya Sakinah dan teman-teman yang itu ( jarinya menunjuk rakan-rakan senegeri ku ) bicaranya kayak bahasa Indonesia? Orang Malaysia yang itu ( menunjuk pula rakan-rakan semenanjung ) kok beda ya?

Aku tersenyum. Mengerti kekeliruan itu.

Lantas aku yang agak 'fasih' bertutur bahasa Indonesia pun menjawab.

Aku : Gusti pernah dengar Sabah nggak? (Gusti geleng ) Ya, Malaysia itu juga kayak Indonesia, ada negerinya. Kalau di Indonesia itu kan ada Jakarta, ada Bandung, Surabaya, Padang.. Di Malaysia itu pula ada Kuala Lumpur, Selangor, Kedah dan Sabah. Coba lihat, orang Jakarta dengan Padang itu bahasanya kan beda. Orang Kuala Lumpur dengan orang Sabah juga bahasanya nggak sama. Yang kedengaran kita itu bicara seperti Indonesia, kan Sabah itu sempadan dengan Kalimantan.. Coba lihat teman yang itu ( aku tunjuk sahabat dari Pattani ). Bahasanya seperti Melayu Kelantan, kerana tempat tinggalnya dekat dengan Kelantan. Sedangkan, dia orang Thailand..

Gadis manis berkaca mata kelahiran Padang itu angguk-angguk tanda faham.

Gusti : Tapi biar negerinya beda, bahasanya beda, bangsanya beda, tapi kita itu kan semuanya sama aja..

Aku kerutkan dahi.

Gusti : Iya sama lah... sama se Islam...

Kami tertawa serentak. Giliran aku pula angguk-angguk..

    Ya.. benar kata Gusti. Biar berbeza negeri, bahasa dan bangsa, kita semua sama... Sama se Islam!!

Bersamamu..walau di mana jua..walau berbeza warna..


    Kemudian seperti berulang kembali di mataku satu peristiwa beberapa bulan lalu, ketika berada di semester satu. Waktu kuliah biasanya berakhir pada pukul 12.50 petang. Lebih kurang pada pukul 12.00 ketika azan zohor berkumandang, kami kebiasaannya diberi peluang untuk menunaikan solat di dalam kelas, di bahagian belakang. Hinggalah pada satu hari, aku dan seorang rakan terlewat dari mengambil wudhuk, lantas bahagian belakang kelas sudah hampir dipenuhi rakan-rakan lain yang berjemaah. Kulihat imamnya, 'oh, Kausar..' sahabat dari Turki. Aku membuka kasut, mengambil sejadah kecil dari beg lantas membentangkannya. Rakan tadi bertanya, " Awak nak makmum ke? " Aku angguk hairan. " Awak yakin ke? " Aku angguk lagi, lebih hairan. " Eh, dia tak pakai stokin la. Awak yakin ke nak makmum? " Aku angguk dan angguk lagi.. "Dah...jom solat." Kutarik tangan rakan tadi yang masih berkerut-kerut dahinya.

    Usai solat aku bertanya, "Apa yang tak yakinnya kalau dia pakai stokin ke tak? " Sedikit geram atas kedangkalan pemikiran rakan tadi, namun aku cuba memahami. " Dia kan mazhab lain, kalau solat nampak kaki pun tak apa. Tapi boleh ke kita yang Syafi'e ni makmum dengan dia? " Allah...Allah... Allah... Haish, meluap darah kepala ku..

    Aku tarik nafas paaanjang-panjang. Lalu aku bertanya, " Erm.. kalau kat masjid kan, solat jemaah, kita tak tahu imam dia mazhab apa, macam mana? " Rakan tadi garu kening. " Memang kita beza mazhab dengan dia. Kita solat tak boleh nampak kaki, dia boleh. Tapi tak bermakna kita tak boleh berimamkan dia. Yang berbeza tu mazhab, bukan agama. Kita pegang satu tauhid tau.. mengucap pun bunyi sama.. " Aku tersenyum. Rakan tadi, tersengih, hee heee...

    Lantas ku berpesan kepadanya, jangan kerana perbezaan yang sedikit cuma, kita pecah belahkan jemaah. Persaudaraan itu hak semua muslim, tidak kira atas kriteria apa pun perbezaannya..    Satu lagi ialah kisah aku dan Zumurrud, rakan baikku dari Istanbul, Turki. Gadis ini berusia 18 tahun, 2 tahun lebih muda dari aku. Zumurrud tubuhnya agak berisi, tinggi sesuai dengan fizikal orang Eropah. Berniqab dan berjubah hitam, berkaca mata dan cerdik orangnya. Kami rapat di dalam kelas kerana dia duduk di belakangku. Aku teringat ketika kami bersembang tentang si diktator Mustafa Kamal yang dibencinya. Dengan bahasa arab yang agak berterabur dan tunggang langgang, kami bercerita tentang Konstantinople yang kini jadi Istanbul, tentang kapal Mavi Marmara yang jadi sasaran serangan sadis laskar Zionis, tentang rumahnya di Hayyu Sabie' bahkan tentang perbezaan nama orang Islam Turki dan orang Islam Malaysia!!

    Zumurrud bertanyakan kepadaku, mengapa nama perempuan Malaysia mesti ada 'Nur' di pangkalnya? Aku mengangkat bahu tanda tidak tahu. Lantas aku dapat idea, lalu ku tanya kembali, mengapa nama orang perempuan Turki di pangkalnya tiada 'Nur'? Gilirannya pula menjongket bahu. " Emm..saya tak tahu. Tapi, itu bukan masalah. Ada 'Nur' atau tiada, 'kulluna muslimaat'..." Hehe...kami tertawa kuat. Kata-kata Zumurrud mengundang kesan di hatiku. Ya, ada 'Nur' atau tiada, bukanlah masalah besar, kerana kita semua sama, kita semua muslimah... (^_^) Buat Zumurrud, SENI SEVIYORUM!!! 


 Sekoq oren sekoq hitam, boleh pun depa kawan..
 

    Kita semua memang berbeza, berlainan rupa dan asal bangsa. Namun hakikat yang lebih nyata, persamaan pegangan iaitu ketauhidan kita tiada bezanya. Bahkan persaudaraan dan nikmat ukhuwah yang Allah kurniakan kepada kita adalah terlalu istimewa. Bukan perbezaan bahasa, mazhab mahupun seni nama yang jadi persoalan kerana kita ada di merata ceruk dunia, kita semua sama, kita yang bergelar Muslimin dan muslimah..!!

    Malah, bukan itu sahaja. Semua manusia meskipun berbeza pangkat dan darjat, keturunan dan kerabat, warna kulit hitam atau coklat, di sisi Allah semuanya tiada beza. Yang membezakan itu cumalah iman, taqwa dan amalan soleh. Kuota syurga neraka tidak tertakluk pada Melayu, Cina, India atau apa sahaja bangsa yang ada di muka bumi. Bukan kecantikan memberatkan timbangan, melainkan amal ibadah jua dihitung diperkira..

Kita semua sama.. pengukurnya hanya Taqwa.. (^_^)

    Buat 3 sahabatku, Gusti, rakan kurang faham dan Zumurrud, kalian menyedarkan aku sesuatu yang tiada tara nilainya... Persamaan kita ini, sungguh berharga...

~BintulQaryah~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Syukran jazilan atas ulasan anda. Ada masa ziarahlah BQ lagi.. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...