Sabtu, 7 Mei 2011

Sayang Mama...

    Selama 20 tahun, gadis ini hidup menghirup udara Tuhan tanpa batasnya.

    Selama 20 tahun, gadis ini melangkah menongkah badai tanpa gentarnya.

    Selama 20 tahun, gadis ini merenung menghitung bintang tanpa ada penghalangnya.

    Dan selama 20 tahun, gadis ini tertawa dan senyum ceria, menikmati hidup dengan  bahagianya..

*****

    20 tahun yang lalu, di waktu subuh pada satu hari di bulan februari, seorang ibu muda terbaring keletihan selepas beberapa jam berperang dengan kesakitan. Seorang bayi kecil yang 9 bulan dikandung akhirnya selamat menjengah dunia. Ibu itu, dalam kesakitan dan kepayahan, mengalir air matanya melihat puteri sulung yang dinanti-nantikan itu berada dalam dakapan. Seorang puteri yang diharap menjadi penyejuk mata, penawar sukma. Puteri yang diharap menjadi sandaran tika berduka, bakal mengesat airmata kala derita menjelma. Puteri itu juga diharap menjadi srikandi hebat yang bukan calang orangnya, menjadi tiang pembangun agama, pembela bangsa dan tonggak penyelamat ummah...

    Puteri kecil itu, yang 20 tahun lalu telapak kakinya cuma sebesar jari kelingking ibu, kini sudah bergelar seorang mahasisiwi. Dewasanya diwarnai mehnah hidup perantauan. Puteri sulung yang bergelar kakak kepada 7 orang adik itu membesar dengan asuhan tegas seorang abah, juga kelembutan kasih sayang seorang mama. Sejak kecil diajar berdikari, melakukan segala-galanya sendiri tanpa mengharap bantuan sesiapa. Usia 16 tahun, gadis itu dihantar berkelana. Mamanya melarang dengan alasan usia yang masih terlalu muda. Namun dalam larangan itu sang mama percaya gadis itu mampu berkelana sendiri, mamanya juga percaya gadis itu mampu menjaga diri. Lantas dilepaskan gadis ini pergi, dengan doa moga menjadi anak yang berbudi.

    Setiap hari dirantauan gadis itu terlalu rindukan mamanya. Setiap kali usai solat doa dipanjat pada Allah Yang Esa, mohon moga mamanya sihat sejahtera, juga abahnya. Percaya atau tidak, gadis itu kurang gemar menatap foto mamanya. Manakan tidak, tiap kali ditatap mencurah-curahlah airmata gadis ini. Esak tangisnya sering disembunyikan di sebalik bantal dan selimut, takut dikata teman-teman anak yang manja. Gadis ini juga takut airmata rindukan mamanya akan mengajarnya menjadi lemah. Tangisan selalu mendatangkan rasa tidak selesa. Lantas tugasan yang dibekalkan ustaz dan ustazah di kampus terbengkalai begitu sahaja. Justeru gadis ini, jarang-jarang menatap foto mamanya. Katanya wajah mamanya lebih lekat dihati. Kalau ditatap membuatnya hilang tenaga, kerana rasa rindu yang membara. Sedangkan mamanya selalu menasihati, di rantau orang kuatkan hati..

    Mama selalu ingatkan gadis itu agar sentiasa tabah. Gadis itu mamanya larang bersedih andai kecundang dalam berjuang. Mamanya selalu berkata bahawa sebelum berjaya pasti akan ada kepahitan yang perlu dirasa. Kalau gadis itu menangis, mamanya akan peluk dan usap kepalanya. Pernah gadis itu hampir putus asa, mamanya bakar semangat gadis itu dengan cabaran yang lebih bermakna. Mamanya tidak mahu gadis itu berputus asa, kerana peluang untuk berjaya itu sentiasa ada di hadapan mata.

    Mama mendidik si gadis mengikut acuan masyarakat kampung, juga mengikut aturan syarak yang menggariskan didikan terbaik buat seorang anak gadis. Diajar itu ini, dilarang pun itu dan ini. Keluar rumah tidak boleh sesuka hati. Berteman pun mama yang tolong pilih. Bila berjauhan, tentu mama ada risau dalam hati. Gadis itu mama mahu jadi mawar berduri. Dipandang indah berseri namun untuk disentuh tidak sekali. Justeru gadis itu mama kawal seketat-ketatnya. Mama ingat kata orang, lebih mudah jaga lembu sekandang. Mama larang berkawan dengan orang tidak tentu hala. Mama larang keluar pekan kalau bukan dengan adik-adik ataupun abah. Mama larang itu, mama larang ini. Pernah gadis itu ada rasa sebal dalam hati. Nalurinya ingin bebas ke sana ke mari, ke hulu ke hilir bersama rakan-rakan seusia. Namun sejak kecil gadis itu tidak pandai membantah, lantas terpendamlah rasa sebal itu hinggalah meningkat dewasa.Usia remaja, gadis itu akhirnya mengerti. Larangan mama rupanya ada hikmah tersembunyi.

    Gadis itu sayangkan mamanya, sayang yang teramat. Mama mengandungkannya, mama melahirkannya, membesarkan dan mendidiknya dengan sempurna sekali. Baginya mamanya adalah wanita paling agung, punya keluhuran cinta yang paling disanjung. Kasih mama bagai langit luas yang memayungi hidupnya, tika hujan mahupun panas. Kerana mama gadis itu mampu berdiri dan berlari. Kerana mama juga gadis itu mampu mencapai semua yang diingini. Didikan acuan mama mencorak gadis itu menjadi insan cekal hati.

    Oleh itu, gadis itu punya azam untuk membahagiakan mama. Mahu diukirkan kembali senyum ria di wajah mama yang makin berusia, mahu ditebus kembali keletihan dan susah payah mama membesarkan dan mendidiknya serta adik-adik, mahu ditunaikan segala kemahuan mama, semua keinginan mama.. Lantas azam mahu berjaya dalam hati gadis itu makin menyala. Di puncak impiannya dilakarkan nama mama. Harapannya biarlah kejayaan dan kecemerlangan itu dihadiahkan buat mama...

*****

    Coretan buat mama yang tercinta. Terima kasih kerana telah melahirkan, membesarkan dan mendidik kakak serta adik-adik. Ma, Selamat Hari Ibu.. Saaayang mama.. (^_^)

p/s : SELAMAT HARI IBU BUAT SEMUA IBU DI SELURUH DUNIA.. Terima kasih kerana melahirkan ummat Muhammad yang bakal menerajui perjuangan Islam keseluruhannya..

 
~BintulQaryah~

   

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Syukran jazilan atas ulasan anda. Ada masa ziarahlah BQ lagi.. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...