Ahad, 20 Februari 2011

MAULIDUR RASUL : Benarkah kita cinta?

                
                Dewan besar SMK Bandaraya Kota Kinabalu gegak gempita dengan laungan selawat yang dialunkan para pelajar. Masing-masing berdiri dalam beberapa barisan yang mana setiap barisan itu diketuai oleh seorang pemegang papan tanda dan pemegang sepanduk. Agak meriah bagiku yang lebih seminggu tidak melihat dunia luar. Semenjak kembali dari bumi Mesir, duniaku hanyalah di rumah dan kantin sekolah..

                Adik-adik itu memakai pakaian tradisional Melayu. Yang jejaka segak dengan baju melayu dan para gadis pula dengan baju kurung. Sebelum itu mereka berarak beramai-ramai, dari mana ke mana aku pun tidak tahu. Keberadaanku di situ mengikuti abah yang dicemput sebagai penceramah pada program Sambutan Maulidur Rasul Peringkat SMK Bandaraya Kota Kinabalu. Seingatku, kali terakhir aku mengikuti abah berceramah adalah setahun yang lalu..

                Seketika fikiran ini melayang, memikirkan tentang insan mulia tauladan agung yang disanjung ummah zaman berzaman. Butir bicara abahku menarik perhatian. Kata abah, ketika insan mulia itu hampir wafat, tiada lain yang terbit dari bibirnya melainkan kalimah 'Ummatii..ummatii..ummatii..'. Bukannya 'isteriku..rumahku..anakku..' Seisi dewan tertawa. Memang agak lucu namun realitinya aku benar tidak pasti adakah anak-anak muda yang sedang tertawa itu menyedari akan iktibar yang tersirat dalam lelucon sebegitu??                Memang benar, tatkala Izrail melaksanakan tugasnya untuk memisahkan nyawa kekasih Allah itu dari jasadnya, Jibril pun memalingkan wajah kerana tidak sanggup melihat Rasullulah dalam kesakitan. Lantas yang diucapkan Rasulullah itu bukan keluhan atau teriakan kesakitan. Bukan juga rintihan atau esak tangis hiba kerana bakal berpisah dengan dunia. Namun yang diingati ketika itu adalah ummah. Ummah yang dicintai dan dirindui sepenuh hati. Ummah yang diharapkan bakal meneruskan legasi kegemilangan syiar Islam lantas menyebarkannya ke segenap pelusuk alam. Ummah akhir zaman itu yang punya berbagai keistimewaan.. Ummati..ummati..ummati..

                Namun persoalannya, adakah rindu dan cinta Rasulullah itu berbalas? Sedangkan dalam kegawatan akhlak yang kian parah pada hari ini, jangankan rindu dan cinta Rasulullah, menuruti perintah Allah yang juga disembah oleh insan agung bernama Muhammad itu pun masih ramai yang tidak ingat!!

                Benarkah kita cinta? Kata abah, kalau bercinta itu biasanya makan pun tak kenyang, mandi pun tak basah, tidur pun tak lena. Namun akankah ummah Muhammad ini berperilaku sedemikian tatkala merindukan Muhammad itu sendiri? MasyaAllah.. siapa sebenarnya yang lebih mulia untuk dirindui? Muhammad SAW ataupun pacar yang sering bertukar ganti??

                Sabda Rasulullah, 

انما بعثت لأتمما مكارم الأخلا ق

‘Sesungguhnya aku diutuskan untuk menyempurnakan akhlak yang mulia’

                Kalau benar kita cinta, pasti kita akan turuti semua sabda, semua sunnah, perintah, larangan, malah sikap dan peribadi Rasulullah yang  indah itu pun kita akan tiru. Cara baginda berbicara dan bermuamalah tentunya jadi kebiasaan kita. Akhlak baginda yang karim itu tentunya kita contohi, biarpun tidak semua.  Bertemu dengan Rasulullah akan jadi impian kita dan untuk menjadi ummat baginda di akhirat kelak tentunya jadi cita-cita kita. Namun agaknya berapa ramaikah yang mempunyai keinginan dan kesedaran sedemikian?                Mencintai Rasulullah itu tidak cukup dengan hanya menjulang sepanduk dan berselawat dengan suara yang kuat. Mencintai Rasulullah itu juga tidak cukup dengan hanya sekadar berarak keliling kampung beramai-ramai. Mencintai Rasulullah itu hakikatnya tidak mudah dan bukan semua orang mempunyai rasa cinta yang mendalam terhadap baginda. Barangsiapa yang mencintai Rasulullah tentunya ia dicintai Allah..

صلى الله على محمد
صلى الله عليه وسلم
صلى الله على محمد
 صلى الله عليه وسلم

                Mencintai Rasulullah itu tentunya apabila kita merasa sangat rindu untuk bertemu dengan baginda. Terasa hidup seperti tidak lengkap sekiranya dalam sehari tidak mengenang baginda dan merasakan diri sangat bodoh apabila tidak mengikuti sunnah-sunnah baginda.

                Jadi, mari kita zahirkan rasa cinta kita pada Rasulullah dengan cuba menjadi ummat yang baik, berakhlak mulia dan bertaqwa kepada Allah. Kita kenang juga perjuangan baginda dalam menegakkan kalimah Tauhid di muka bumi ini biarpun jutaan halangan merintangi langkah baginda. Namun yang paling penting, sebelum kita cinta pada pesuruh Allah ini,teguhkan dulu iman kita pada Yang Maha Mencipta. Kerana apabila seorang insan itu tidak mencintai Allah, bagaimana agaknya hatinya mampu untuk mencintai Rasulullah??*****

                Program Sambutan Maulidur Rasul SMK Bandaraya Kota Kinabalu diakhiri dengan kuiz Maulidur Rasul. Alhamdulillah, adik-adik ini tahu sirah hidup Nabi. Setiap kali soalan diajukan, berebut adik-adik ini mengangkat tangan. Meskipun cuma soalan mudah, rasanya lebih baik lagi daripada sesetengah orang yang terjerit-jerit melaungkan selawat tapi tidak tahu langsung apa maknanya!!

~BintulQaryah~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Syukran jazilan atas ulasan anda. Ada masa ziarahlah BQ lagi.. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...