Sabtu, 20 Ogos 2011

Ramadhanku di Kaherah #8 : 10 Terakhir ini

~Uii... sepuluh terakhir Ramadhan sudah pula ni~

    Masa berlalu begitu pantas, seakan kuda yang berlari kencang tika cemeti mendarat di tubuhnya.. Terasa seperti baru semalam Ramadhan bertamu ziarah, tetapi hakikatnya cuma berbaki 10 hari sahaja lagi sebelum Ramadhan meminta diri..

    Alhamdulillah, syukur kerana Dia masih mengizinkan roh ini terus kekal di dalam jasad, membenarkan hela demi hela nafas dan memberi kesempatan untuk diri ini terus menjamah nikmatNya yang tiada batas. 20 Ramadhan 1432 h, meladeni hari-hari penuh dengan pengisian dan program bermanfaat..

    Semua orang sedang sibuk berlumba-lumba mengerjakan kebajikan, berebut-rebut mengisikan pahala ke dalam tabung amalan, bersengkang mata menelaah firman-firmanNya dan menghadap-Nya tanpa ada rasa lelah. Terasa meriah pula, seperti camar-camar yang sengit bersaing di angkasa, lalu terbang laju menjunam ke bumi demi menyambar rezeki yang dikurniakan-Nya.

    10 hari terakhir ini, 10 terakhir paling dinantikan oleh mereka-mereka yang dahagakan rahmat dan cinta Allah. Ketika yang lain sibuk membuat persiapan menyambut Aidilfitri, menukar segala yang lama kepada yang baru (kekadang cuma demi pujian insan lain), menyediakan itu, menyiapkan ini,  mereka-mereka yang dahagakan rahmat dan cinta Allah ini menyibukkan diri dengan ibadah dan amalan yang ikhlas kerana-Nya. Diri tertanya-tanya, dengan amalan yang tidak seberapa, dosa pula sentiasa ada, layakkah diri ini bertemu dengan malam yang mulia ini?

*****

"1) Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Qur'an) pada malam qadar. 2) Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu? 3) Malam kemuliaan itu lebih baik daripada seribu bulan. 4) Pada malam itu turun para malaikat dan Ruh (Jibril) dengan izin Tuhannya untuk mengatur semua urusan. 5) Sejahteralah (malam itu) sampai terbit fajar."
~Surah alQadr, ayat 1-5.

*****

     Peluang ibadat dalam 10 malam terakhir Ramadhan telah sedai diketahui ramai. Pengkhususan berkenaan kehebatan dan tawarannya juga bukan lagi ganjil dari minda umat Islam sedunia.

Kehebatan Malam Al-Qadr

    Dalam tulisan ringkas ini, cuba sama-sama kita hayati beberapa keistimewaan Lailatul Qadar seperti berikut :-

1) Malam berkat yang di turunkan padanya Al-Quran (secara sepenuhnya dari Lawh Mahfuz ke Baytil Izzah di langit dunia sebelum diturunkan kepada Nabi SAW secara berperingkat) ;

Justeru ia disifatkan sebagai malam penuh berkat dalam ayat 3 surah ad-Dukhaan. Pandangan ini adalah sohih dari Ibn Abbas, Qatadah, Sai'd Ibn Jubayr, ‘Ikrimah, Mujahid dan ramai lagi.  (Tafsir Al-Baidawi, 5/157 ; Al-Jami Li Ahkam Al-Quran, Al-Qurtubi, 16/126 )

2) Di tuliskan pada malam tersebut "qadar" atau ketetapan bagi hidup, mati, gembira, rezeki, sihat, sakit dan apa jua berkaitan qadar manusia dan destinasi mereka pada tahun itu.

Ini diambil dari firman Allah s.w.t :-

فِيهَا يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِيمٍ أَمْرًا مِّنْ عِندِنَا إِنَّا كُنَّا مُرْسِلِين

Ertinya : Pada malam itu dijelaskan segala urusan yang penuh hikmah, urusan yang besar dari sisi Kami. Sesungguhnya Kami adalah Yang mengutus rasul-rasul ( Ad-Dukhan : 4-5)


Imam At-Tabari menyebut bahawa pada malam itu, diputuskan hal ajalnya seseorang,  rezekinya, kejadiannya. Malah di malam tersebut juga, ditentukan siapa yang berkahwin dengan siapa, nama siapa yang termasuk dalam senarai kematian pada tahun berikutnya, apakah musibah yang akan menimpa dan lain-lain. Ia juga yang dihuraikan oleh Imam Qatadah, Mujahid dan Al-Hassan(Tafsir At-Tabari, 25/108 )

Imam Al-Qurtubi mencatatkan
Ertinya : Berkata Ibn Abbas, Allah s.w.t menghakimi atau menentukan urusan untuk dunia apabila tibanya Laylatul Qadar, dari segala urusan tentang kehidupan (hambanya) atau kematian atau rezeki  (Al-Jami Li Ahkam Al-Quran, Al-Qurtubi, 16/126)

Demikian juga yang difahami dari apa yang disebut oleh Ibn Abbas. (Tafsir Ibn Kathir, 137/138).

Imam An-Nawawi ada menghuraikan maksud panjang bagi hal ini. (Syarah Sohih Muslim, 8/57).

Menurut pandangan yang lain qadar juga membawa bermaksud mulia atau agung.

Adakah kita sudah BERSEDIA untuk meninggal dunia hari ini atau sebentar lagi?

Adakah merasa takut untuk menunggu kehadirannya?

Jika belum merasa sedia, maka apakah sebabnya? Adakah umur yag diberikan belum mencukupi?, atau aqal belum sempurna berfikir untuk menyiapkan persediaan.? Bukankah kita merupakan insan normal yang punyai aqal sihat, malah kita amat marah digelar 'bodoh' oleh orang lain.

Lantas, apakah lagi alasan yang ingin kita sebutkan? Adakah kerana terlalu sibuk mengejar dunia dan leka dengan kenikmatan sementaranya, sehingga tiada masa memikirkan ibadah dan mengetahui perkara halal serta haram.

Justeru, malam Al-Qadr boleh menjadi satu peluang dan ruang untuk berdoa memanjangkan umur dalam ibadah, amal soleh dan rezeki yang baik. Berusahalah.

Sama-sama kita hidupkan malam-malam akhir Ramadhan dengan dengan beribadat sehabis mungkin bagi memastikan yang terbaik buat destinasi hidup kita.

Hanya beberapa hari sahaja untuk bersengkang mata dan melawan nafsu tidur dan rehat. Jika kita punyai cuti yang agak panjang sebelum raya, habiskan ia dengan bacaan Al-Quran dan fahami ertinya. Nafsu 'shopping' dan rehat pasti akan menganggu. Lawani ia, hanya beberapa hari sahaja, paling panjang 10 hari sahaja.

3) Malam ini terlebih baik dari seribu bulan untuk beribadat.

Perlu difahami bahawa para ulama berbeza pandangan dalam pengertian seribu bulan kepada pelbagai takwilan. Cuma Imam At-Tabari selepas membawakan hampir semua pendapat-pendapat semua pihak ia mentarjihkan dengan katanya :-

وأشبه الأقوال في ذلك بظاهر التنزيل قول من قال عمل في ليلة القدر خير من عمل ألف شهر ليس فيها ليلة القدر
 

Ertinya : Pendapat yang paling tepat dari zahir teks nas yang diturunkan adalah pendapat yang mengatakan erti Seribu bulan adalah "beramal di laylatu Qadr sama dengan amalan seribu bulan yang tiadanya lailatul Qadr ( selain bulan Ramdhan)  ( At-Tabari, 30/259)

Imam Malik dalam al-Muwatta' membawakan satu hadis Nabi s.a.w yang memberi makna seribu bulan itu adalah gandaan sebagai ganti kerana umur umat zaman ini yang pendek berbanding zaman sebelum Nabi Muhammad SAW yang amat panjang seperti Nabi Nuh as. (Al-Muwatta, no 698, 1/321 ; Al-Jami' Li Ahkamil Quran, Al-Qurtubi, 20/133 ; Syeikh Atiyyah Saqar, Min Ahsanil Kalam Fil Fatawa, dengan pindaan).

4) Pada malam itu, turunnya para Malaikat dan Ruh (Jibrail as).

Hal ini disebutkan di dalam al-Quran dari surah al-Qadr. Manakala, dalam sebuah hadith disebutkan bahawa pada malam tersebut, malaikat akan turun dan berjalan kepada seluruh individu yang sedang beribadat secara berdiri, duduk, bersolat, berzikir, serta memberi salam kepada mereka dan mengaminkan doa mereka maka Allah akan mengampunkan mereka kecuali empat kumpulan : Peminum arak, penderhaka ibu bapa, pemutus siltarurrahmi dan individu yang sedang bermusuhan.

5) Malam itu juga disebutkan sebagai malam yang sejahtera.

Hinggakan Syaitan juga tidak mampu untuk melakukan kejahatan dalamnya. (Tafsir Ibn Kathir, 4/531 ; Al-Qurtubi, 20/134 ) . Sejahtera dan keberkatan ini akan berterusan sehingga naik fajar dan bukannya pada saat tertentu sahaja. Hal ini juga di sebutkan dari firman Allah dalam surah al-Qadr.

6) Diampunkan dosa terdahulu bagi sesiapa yang menghidupkannya dengan iman, ikhlas dan mengharap redha Allah;

Ia berdasarkan hadith sohih riwayat al-Bukhari dan Muslim. (Fath al-Bari, 4/251)

Hidup kita adalah pendek, panjangkan ia dengan amal jariah dan amalan soleh melebihi seribu bulan.

(sumber dari Zaharuddin.net)  
*****

    10 Ramadhan lalu, aku dan sahabat-sahabat dikejutkan oleh berita kembalinya ke rahmatullah ayahanda kepada seorang lagi sahabat. Hati diketuk-ketuk rasa simpati, memikirkan pada hari itu juga sebenarnya merupakan tarikh keberangkatan pulang sahabat berkenaan ke Malaysia. Seorang rakan berkata "Kalaulah tunggu sehari lagi, sempat juga dia jumpa ayah dia kali terakhir..." Allah...bukankah ajal maut dibawah kekuasaanNya? Siapa kita untuk mempersoalkan detik waktu tibanya ajal itu? Allah berfirman : "Dan bagi setiap umat itu ajal. Apabila tiba ajal maka tidak dapat dilewatkan ataupun dipercepatkan meskipun sesaat." Ingat.. Dia yang Menciptakan, dan Dia juga yang Mematikan...

    10 hari terakhir ini, sudah mula benak ini bertanya pada empunya diri, "sempatkah kita bertemu Ramadhan tahun hadapan?" Tiada siapa yang tahu bila ajal akan bertamu, lantas 10 hari terakhir ini sewajarnya dimanfaatkan sebaiknya, untuk mengaut semaksima mungkin imbalan pahala...

Salam 10 terakhir Ramadhan..

Jom cari Lailatul Qadr!! (^_^)
~BintulQaryah~

2 ulasan:

 1. السلام عليكم
  salam ramadhan..10 hari terakhir ramadhan ^_^..nice entry,,padat ngan dalil2..keep it up nurus! ^__^..semoga semua amalan kita diterima oleh ALLAH S.W.T...insya ALLAH...

  ................................................
  mgnai brita yg mgjutkan 2...
  mncb sdya upya supya diri tidak berandai2/bkalau2..kerna seolah2 mpersoalkan takdir..kan?

  bila sglanya melintasi grsan takdir...bila ALLAH ktakan kun fayakun..tiada apa yg mmpu kt lkukan..slain redha n bsbar..

  p/s:sorry...komen pnjg..hukhu
  selmt hari raya..maaf zahir batin..
  peace!!

  BalasPadam
 2. waalaikumussalam...
  hehe.. nda da pa pun, skdr perkongsian di pinggiran.
  ~InsyaAllah, sesungguhnya takdir yg telah ditetapkan utk kita adalah yg terbaik dariNya. Kdg2 kta nda sedar pun, setiap kehilangan i2 sbnrnya menambahkn kekuatan diri n mencambahkn rasa syukur atas semua yg kita miliki..
  ~Di sebalik ujian itu ada nusrohNya, Allah uji kita kerana Allah sayang kita..!! (proud of u la fath, ur strength is awesome!)
  ~nda pa pun klu komen pnjg.. lgi pnjg lg aku sukaaa!! hehe... (^_^)

  BalasPadam

Syukran jazilan atas ulasan anda. Ada masa ziarahlah BQ lagi.. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...